Kako se osloboditi od boli koju izaziva umnjak?

Pitanje: Uskoro ću napuniti 17 godina i već sad osjetim da mi umnjaci rastu. Zanima me kako se osloboditi boli ukoliko bol bude nepodnošljiva, jer već sad osjećam iritacije?

Odgovor: Nema dvojbe da je rast umnjaka povezan s boli i iritacijama desni, zubnog mesa i čeljusti. S vremena na vrijeme bol može biti toliko nepodnošljiva da neki stomatolozi vade umnjak u što kraćem vremenu.

Ukoliko prolazite kroz ovu fazu, ali ne možete izdržati bol koju izaziva rast umnjaka ostaje vam samo nekoliko opcija, a to su vađenje i korištenje lijekova. Ukoliko niste tip osobe koja želi ići na operaciju onda vam ostaju neke od ovih stvari:

1. Pranje zubi?

Bol uzrokovana rastom umnjaka može biti pogoršana ako komadići hrane zapnu između zubi. Zubne paste imaju svojstva da nježno djeluju na desni što može pomoći kod rjašavanja boli, a također pomažu u zaštiti od bakterija i infekcija.

2. Ispiranje usta slanom vodom?

Druga metoda koja može smanjiti bolove izazvane rastom umnjaka je ispiranje usta slanom vodom. Sol ublažava bol, štiti od infekcije i pozitivno djeluje na desni. Katkada sol može imati bolji učinak od tableta za suzbijanje boli.

3. Konzumiranje hladnih pića?

Također, konzumacija hladnih pića poput ledenog čaja ili konzumacija sladoleda može pomoći u smanjenju oteklina i boli.