back to top

Njega nakon vađenja umnjaka

Pitate se koja je njega nakon vađenja umnjaka potrebna za bezbolno zarastanje rane?

Pitanje: Koja je njega nakon vađenja umnjaka? Da li postoji nekakva posebna skrb koje se moram pridržavati?

Odgovor: Nakon vađenja umnjaka ćete se morati pobrinuti za svoju ranu kao i kod svakog drugog zahvata. Međutim, ukoliko je zahvat bio kompliciran, vaš stomatolog će vam dati posebne upute ukoliko to bude potrebno. Upute se obično odnose na to šte i kako trebate jesti, kako držati ranu čistom i slično.

Njega nakon vađenja umnjaka

Savjeti za njegu nakon vađenje umnjaka?

Uklanjanje umnjaka je u velikoj mjeri slično kao i uklanjanje bilo kojeg drugog zuba. Međutim postoje neke razlike ukoliko je bilo komplikacija s umnjakom kao što je nepravilan rast, infekcija i sl. Korištenjem ovih savjeta biti ćete u mogućnosti kontrolirati komplikacije i pomoći rani da brže zacijeli:

O lijekovima:

 • Vaš stomatolog će vam propisati antibiotike koji će vam pomoći u borbi protiv infekcija. Tu će biti i lijekovi za suzbijanje boli i groznica, to su ujedno i dva najčešća simptoma nakon vađenja. Ukoliko obilato krvarite, stomatolog će vam preporučiti i lijekove protiv krvarenja.
 • Lijekovi se moraju uzimati s oprezom. Nikada ne uzimajte više od onoga što vam je propisano. Antibiotici se obično uzimaju sedam do deset dana i potrebno je popiti cijelu propisanu dozu.
 • Lijekovi za smanjivanje boli će vam pomoći nakon zahvata, ali vi možete koristiti i prirodne preparate koji će smanjiti neželjene nuspojave. O detaljima trebate razgovarati sa stomatologom. – (Njega nakon vađenja umnjaka)

Što ćete moći a što nećete moći jesti?

 • Morate izbjegavati jesti vruću hranu, jer ona može izazvati samo krvarenje i produžiti zacjeljivanje rane. Preporučuje se konzumacija hladne hrane koja će pomoći kod smanjenja oteklina i boli. Obično se jedu sladoledi i hladni deserti.
 • Izbjegavajte krutu hranu posebno na zahvaćenom području. Tvrde namirnice mogu oštetiti ranu i ukloniti krvni ugrušak te izazvati krvarenje. To možete spriječiti izbjegavanjem hrane, a posebno namirnica koje je potrebno žvakati.
 • Izbjegavajte jako začinjenu hranu. Začinjena hrana ima svojstva koja mogu iritirati sluznicu rane. Začine poput paprike ili curryja treba izbjegavati sve dok rana u potpunosti ne zacijeli. Jaki začini mogu povećati i protok krvi koji za posljedicu može imati krvarenje iz rane.
 • Izbjegavajte hranu koja ima škroba u sebi, jer se ostatci hrane vrlo lako lijepe za zube i ostaju između zubi što može izazvati infekcije.
 • Imajte na umu da treba ispirati usta nakon svakog jela, prije i poslije spavanja. Ispiranje usta čistom vodom će drastično spriječiti mogućnost infekcije. – (Njega nakon vađenja umnjaka)
Njega nakon vađenja umnjaka

Oralna njega

 • Četkanje na području gdje je nekada bio umnjak je zabranjeno. To se odnosi i na čačkalicu i zubni konac. Jednostavno usta isperite čistom vodom. Jer četkanje i diranje po rani može oštetiti krvni ugrušak i produljiti vrijeme zacjeljivanja rane.
 • Ukoliko imate šavove na rani, vaš stomatolog će vas redovno naručiti na preglede. No vi redovno morate pratiti da li šavovi dobro stoje i da nema krvarenja, oteklina i infekcije. – (Njega nakon vađenja umnjaka)

Znakovi infekcije

 • Praćenje rane je važan dio kako biste bili svjesni svog stanja. Pratite zacjeljivanje i gledajte da li postoje loši znakovi kao što su otekline, bol, gnoj, infekcije i krvarenja. Ukoliko se pojavi bilo što od navedenog, kontaktirajte svog stomatologa za savijte.
 • Za suhe rane, vaš stomatolog može od vas tražiti da dođete na pregled. A on se sastoji od ispiranja rane vodom kako bi se očistila od hrane i otpadaka. Vjerojatno ćete dobiti lijekove protiv bolova, jer bolovi izazvani suhom ranom su izuzetno jaki. – (Njega nakon vađenja umnjaka)

Promjene u načinu života

 • Izbjegavajte pušenje. Prestanite pušiti bar tjedan dana prije i tjedan dana nakon zahvata. Pušenje produljuje vrijeme zacjeljivanja rane i može izazvati neželjene komplikacije te loše utječe na imunološki sustav. Pušenje također uništava stanice tkiva u tijelu a naročito dišnom i kardiovaskularnom sustava. Ako prestanete pušiti, vaša će rana brže zacijeliti, a imunološki sustav će se lakše boriti protiv infekcija.
 • Izbjegavajte konzumaciju alkohola. Alkohol može prouzročiti krvarenje i utjecati na zacjeljivanje rane. Mala količina alkohola je zdrava za tijelo, ali pokušajte imati kontrolu kad je alkohol u pitanju. – (Njega nakon vađenja umnjaka)

PREPORUKA

Najnoviji članci

Povezani članci