back to top

Postupci nakon vađenja umnjaka

Zanima Vas koji su to postupci nakon vađenja umnjaka? Evo i odgovora.

Pitanje: Pročitao sam da je vađenje umnjaka vrlo bolan postupak i zacjeljivanje rane može trajati duže vremena. Zanima me što treba činiti nakon vađenja umnjaka?

Odgovor: Vađenje umnjaka je slično kao i svako drugo vađenje zuba; vi se trebate pobrinuti za ranu nekoliko dana nakon vađenja. izbjegavati vruću hranu, cigarete, i konzumiranje alkohola. To su samo neki od savjeta kako da se pobrinete za ranu nakon vađenja.

Postupci nakon vađenja umnjaka

Što činiti nakon što smo izvadili umnjak?

Vađenje umnjaka slično kao i svako drugo vađenje zuba, no ako postoje komplikacije poput upaljenog umnjaka ili nepravilnog rasta onda može doći do neželjenih komplikacija i dužeg vremena oporavka.

U normalnim slučajevima, vađenje umnjaka se obavi u manje od sat vremena. Te vas nakon vađenja pustiti kući kako biste se odmorili. Vaš stomatolog će vam vjerojatno preporučiti neke od sljedećih stvari:

 1. Izbjegavajte naporne aktivnosti koje mogu davati pritisak na ranu. Dizanje teških predmeta i naprezanje može dovesti do krvarenja iz otvorene rane. Ako radite ili idete u školu, uzmite slobodne dane sve dok rana ne zaraste. – (Postupci nakon vađenja umnjaka)
 2. Izbjegavajte četkanje oko rane bar jedan dan. Za čišćenje usta koristite samo hladnu vodu s kojom ćete ukloniti ostatke hrane iz usta. Ne koristite čačkalice ili konac za čišćenje ostataka od hrane. Ukoliko imate šavove, redovno ih provjeravajte da li dobro stoje.
 3. Izbjegavajte žvakanje na tom području jer će rana biti upaljena i natečena bar dva ili više dana nakon vađenja, a žvakanje na toj strani može izazvati neugodnu bol. – (Postupci nakon vađenja umnjaka)
 4. Izbjegavajte pušenje jer može izazvati krvarenje i infekcije na otvorenoj rani. Pušenje također utječe na vaš imunološki sustav tako da se savjetuje da ne konzumirate cigarete. Izbjegavajte konzumiranje alkohola bar tjedan dana nakon vađenja umnjaka.
 5. Odmor i opuštanje. Odmaranje će pomoći tijelu da se bolje oporavi od postupka i smanjiti otekline i upalu. Odlazak na posao odmah nakon vađenje umnjaka može samo pogoršati vaše stanje i dovesti do težih komplikacija poput infekcija, boli i krvarenja.
 6. Redovno uzimajte propisane lijekove. Vaš stomatolog će vam vjerojatno propisati lijekove koje će trebati uzimati bar tjedan dana ili više. – (Postupci nakon vađenja umnjaka)

Vaš stomatolog će vas naručiti na pregled pa budite spremni da se na vrijeme odazovete. On će provjeriti stanje rane te po potrebi vas naručiti na još pregleda.
Za bilo kakav problem kontaktirajte svog stomatologa, ukoliko se pojavi groznica ili otekline koje traju duže od tjedan dana ili ukoliko se stvara nepodnošljiva bol i gnoj na mjestu rane. Ukoliko imate šavove, pobrinite se da uvijek budu na mjestu. – (Postupci nakon vađenja umnjaka)

Postupci nakon vađenja umnjaka

Savjeti što učiniti nakon kompliciranog vađenja umnjaka:

 1. Vaš stomatolog će vas tražiti da tražite dopust s posla ili škole kako biste se u potpunosti oporavili od operacije. U kompliciranim vađenjima umnjaka, procedura može trajati nešto duže zbog nedostupnosti umnjaka ili položaja umnjaka. Zbijenost, nepotpuno izrastanje umnjaka također može biti uzrok komplikacija. Prisutnost infekcije također može biti uzrok komplikacija. Te zbog toga možete dobiti antibiotike koje je potrebno piti dok se infekcija ne smiri kako bi stomatolog mogao započeti s vađenjem umnjaka.
 2. Kod kompliciranih vađenja se koristi i više anestezije. Stoga se preporuča da imate pratnju sa sobom koja će vas dovesti odnosno odvesti od stomatologa. Trebat ćete neko vrijeme dok anestezija ne popusti, a moguće da ćete osjećati i pospanost. – (Postupci nakon vađenja umnjaka)
 3. Kao i kod kompliciranih stomatoloških zahvata postoji povećani rizik za krvarenje, jake bolove, otekline i infekcije. Možete očekivati da će stomatolog zašiti ranu. Vaš stomatolog će vas za nekoliko dana naručiti na pregled te ćete dobiti uputstva i savjete o tome kako se ponašati nakon vađenja umnjaka.
 4. Baš kao i kod klasičnog vađenja zuba, ne smijete žvakati na tom području, ali budući da se radi i o većoj rani, izbjegavajte jesti tvrdu hranu. Jedan od savjeta je i da ne jedete vruću hranu koja može iritirati zahvaćeno područje. Za čišćenje usta ćete koristiti samo čistu vodu kako biste isprali usta od ostataka hrane. – (Postupci nakon vađenja umnjaka)
 5. Oticanje je uobičajen simptom i može uzrokovati jaku bol posebno u početnim danima nakon operacije. Korištenje tableta protiv bolova će biti od velike koristi kao i hladne obloge. Dugotrajne otekline koje izazivaju nepodnošljivu bol mogu biti uzrok infekcije.
 6. Očekujte laganu temperaturu, oticanje limfnih čvorova i bol nekoliko idućih dana nakon vađenja. Lijekovi će vam pomoći da kontrolirate bolove i temperaturu, ali morate slijediti upute koje ste dobili od stomatologa.
 7. Komplicirano vađenje umnjaka treba biti pod redovitom kontrolom vašeg stomatologa kako bi on procijenio i otkrio rane znakove infekcije ukoliko ih ima. – (Postupci nakon vađenja umnjaka)

PREPORUKA

Najnoviji članci

Povezani članci