back to top

Postupak vađenja umnjaka

Zanima li Vas koji je postupak vađenja umnjaka?

Pitanje: Na koji način se vade umnjaci? Da li postoji razlika od običnog vađenja zuba?

Odgovor: U pravilu vađnje umnjaka je jednako kao i vađenje bilo kojeg drugog zuba. Ali kao i kod klasičnog vađenja, postoje neki faktori koji mogu zakomplicirati vađenje umnjaka. Ukoliko ne postoji niti jedna takva komplikacija onda je vađenje jednostavno.

Postupak vađenja umnjaka

Na koji način se umnjaci vade?

Kao što je već rečeno, umnjaci se vade baš kao i ostali zubi. Pacijenta se obično zove nekoliko tjedana ili dana prije početka vađenja. Zatim stomatolog ili kirurg procjenjuje stanje pacijenta. Pravi se CT ili rendgenska slika zubi i čeljusti kako bi se točno vidio rast i položaj umjaka. U obzir se uzimaju i prijašnje radnje koje je stomatolog radio na pacijentu, a ako bolujete od neke bolesti koje utječu na zgrušavanje krvi trebali biste o tome obavijestiti stomatologa.

Kada pacijent dobije suglasnost da se može podvrgnuti vađenju umnjaka obično bude savjetovan s nekim od ovih naputaka:

 1. Ako puši, bilo do dobro da prestane s tim nekoliko dana prije samog zahvata. Pušenje će samo pogoršati zacjeljivanje rane i smanjiti imunitet pacijenta, što dovodi do produljenog vremena oporavka.
 2. Stomatolog će vas savjetovati da jedete zdravu prehranu sastavljenu od proteina, ugljikohidrata i dobrih masti. Jedan od savjeta može biti da se bavite nekim sportom ili aktivnošću.
 3. Ukoliko je vaš umnjak natečen i upaljen te ako postoji groznica, vaš će stomatolog propisati odgovarajuću antibiotsku terapiju kako bi sve bilo pod kontrolom. Znakovi da je upaljen umnjak i zaražen su jaki bolovi, otekline, niska ili umjerena groznica, osjetljivost i pozitivan uzorak krvi na infekcije.
 4. Ne postoji posebna prehrana ili pripravci koje bi pacijent trebao uzimati neposredno prije zahvata, ali pacijentu se obično savjetuje da se odmori i opusti. Budući da uznemirenost i strah može samo povećati krvni tlak te može imati loš utjecaj na zahvat.
 5. Zadužite nekoga da ide s vama k stomatologu, jer ćete dobiti lokalnu anesteziju i nećete biti u stanju pričati ili voziti automobil.

Nekoliko minuta prije vađenja umnjaka, pacijenti će proći kroz:

 1. Pripreme usta koje uključuju ispiranje usta vodom i sredstvom za dezinfekciju usne šupljine. Prije odlaska od kuće dobro operite zube i koristite zubni konac. Ne konzumirajte male komadiće hrane koja lako može zapeti među zubima i tako stvarati bakterije.
 2. Vaš stomatolog će vam dati lokalnu anesteziju kako bi se umanjila bol, količina anestezije ovisi o nekoliko faktora, a oni uključuju vašu težinu, zahtjevnost vađenja i vašu otpornost na bol. Prije početka vađenja stomatolog će se postavljanjem pitanja uvjeriti da je anestezija počela djelovati.
Postupak vađenja umnjaka

Tijekom vađenja umnjaka će te vjerojatno osjetiti kako stomatolog čupa umnjak van. Komplicirana vađenja se događaju kad postoji infekcija ili kad je umnjak urastao pod drugi zub ili čeljust.

 1. Stomatolog koristi alate kao i kod svakog drugog vađenja zuba. Desni će biti uklonjeno kako bi stomatolog mogao lakše doći do zuba. Kod kompliciranijih slučajeva postoji mogućnost da je umnjak potpuno prikriven s desni, pa je stomatolog primoran koristiti malu bušilicu kako bi došao do zuba.
 2. Umnjak koji je već vidljiv prije vađenja će biti raskliman, a postoje i slučajevi gdje je potrebno razrezati desni kako bi umnjak mogao uklonjen. – (Postupak vađenja umnjaka)
 3. Nakon što je umnjak i svi njegovi dijelovi izvađeni iz rane, stomatolog može zašiti ili ostaviti ranu otvorenu. Većina stomatologa koristi šavove za zatvaranje rana, jer otvorena rana povećava rizik od infekcija i krvarenja. Zatvaranje rana uz pomoć šavova također smanjuje rizik da komadići hrane završe u rani. – (Postupak vađenja umnjaka)
 4. Gaza će vam biti postavljena na mjestu gdje je nekada bio zub. Očekujte krvarenje i oticanje nekoliko minuta ili sati nakon vađenja zuba. Bol će također biti prisutna. Vaš stomatolog će vam dati uputstva o tome što raditi nakon što je zahvat obavljen. – (Postupak vađenja umnjaka)

Nakon zahvata je najkritičnije vrijeme jer se tada događa najveći broj infekcija i povećana je šansa da nešto krene po zlu i dođe do komplikacije. S toga, pažljivo pratite upute koje dobijete od vašeg stomatologa, posebno kad je riječ o uzimanju tableta i antibiotika. – (Postupak vađenja umnjaka)

Zapamtite sljedeće nakon vađenja umnjaka:

 • Obavijestite svog stomatologa za bilo kakve neobične znakove poput jakih bolova, groznice, oteklina i obilnijih krvarenja. – (Postupak vađenja umnjaka)
 • Odmorite se nekoliko dana kako bi se kompletno tijelo oporavilo, ukoliko radite ili idete u školu zatražite slobodne dane.
 • Popravite svoje zdravlje jedući hranjive tvari i dodatke prehrani. Možete značajno skratiti vrijeme liječenja ako ste u top formi. – (Postupak vađenja umnjaka)
 • Na kraju, posjetite stomatologa kako bi on pregledao ranu i bio u toku s zacjeljivanjem. Vjerojatno ćete biti pozvani na još dodatnih pregleda. – (Postupak vađenja umnjaka)

PREPORUKA

Najnoviji članci

Povezani članci