back to top

Trebam li ići vaditi umnjak?

Pitate se trebam li ići vaditi umnjak?

Pitanje: Doživio sam laganu bol u području umnjaka zadnjih 3-4 dana. Daljnjim istraživanjem na internetu sam vidio da umnjaci mogu biti upaljeni i da se preporuča vađenje. Pa me zanima da li stvarno trebam ići vaditi umnjake?

Odgovor: Umnjaci su treći set kutnjaka u ustima. Umnjaci su obično zadnji set kutnjaka koji želi izbiti na površinu, većinom se to događa kod osoba u dobi od 16 – 20 godina. Međutim, postoje ljudi kojima umnjaci ne izrastu ni do dobi od 25 godina.

Trebam li ići vaditi umnjak

Je li vađenje umnjaka obavezno?

Bilo je dosta rasprava o tome da li ima potrebe za vađenjem umnjaka. Jedino ako vaši umnjaci uzrokuju nepodnošljivu bol onda ih je potrebno vaditi u ostalim slučajevima nema potrebe. Vaš stomatolog će vam predložiti vađenje umnjaka ako ocjeni da bi oni mogli biti uzrok nepodnošljivoj glavobolji ili ako smetaju ostalim zubima.

S obzirom da su umnjaci zadnji set zubi koji raste u vašim ustima postoji velika šansa da će imati utjecaja i na ostale zube, jer su ostali zubi već zauzeli svoj položaj pa za umnjake obično nema dovoljno mjesta i tu nastaje problem. – (Trebam li ići vaditi umnjak)

Trebam li ići vaditi umnjak

Što treba znati prije vađenja umnjaka?

Kad dođe vrijeme za vađenje vaših umnjaka, za početak bi trebali posjetiti stomatologa u kojeg imate povjerenje i koji ima dovoljno znanja i iskustva s vađenjem umnjaka. Nakon pregleda stomatolog će biti spreman ponuditi najbolji tretman, ovisno o stanju vaših umnjaka. Prilikom prvih pregleda, stomatolog će morati napraviti nekoliko rendgenskih snimaka vaših umnjaka kako bi vidio u kakvom su stanju. – (Trebam li ići vaditi umnjak)

Vaš stomatolog će vam objasniti dobivene nalaze te vam predstaviti moguće alternative ako ih ima. U slučaju da pak trebate vaditi umnjak, vaš stomatolog će vam dati lokalnu anesteziju tako da nećete osjećati nikakvu bol. Nakon što je postupak vađenja umjnaka gotov, vaš stomatolog će vam savjetovati o načinima liječenja. – (Trebam li ići vaditi umnjak)

PREPORUKA

Najnoviji članci

Povezani članci