Suha rana nakon vađenja umnjaka

Šta treba da znači suha rana nakon vađenja umnjaka?

Pitanje: Vidio sam da rana nakon vađenja umnjaka može biti suha, pa me zanima na što se to odnosi?

Odgovor: Suha rana je čest slučaj prilikom vađenja zuba. To se događa kad se krvni ugrušak koji je trebao pokriti ranu pomakne; to izlaže ranu uz krvne žile, živce i kosti. Suha rana zna biti vrlo bolna i ne može se bol ublažiti uz korištenje klasičnih tableta za smanjenje boli. Kod takvih slučajeva je najbolje otići stomatologu u što kraćem vremenu.

Suha rana nakon vađenja umnjaka

Zašto dolazi do suhe rane?

Suha rana, kao što i ime govori, je prazna rana nakon vađenja zuba ili umnjaka i na tom mjestu je trebao biti krvni ugrušak. Naravno, bilo koja vrsta rane stvara ugrušak koji je osnova za formiranje novog tkiva i na kraju služi da ranu u potpunosti zacjeli.

No, postoje neki slučajevi kada se krvni ugrušak prerano ukloni. To dovodi do prazne rane gdje je trebalo biti novo tkivo, ali umjesto toga se živci i kost koji su izloženi vanjskim utjecajima. Postoji mnogo razloga za suhu ranu i o tome kako nastaje, a ovo su najčešći:

  • Ukoliko ostane neki dio zuba ili korijena u rani, to može biti razlog zašto se ugrušak nije stvorio i pokrio ranu u potpunosti. Stoga je važno da stomatolozi budu sigurni da su izvadili svaki komadić zuba, te ako je potrebno da zakažu sljedeći pregled kako bi pratili napredak zacjeljivanja rane.
  • Moguće je zbog veće ozlijede tkiva zbog čega ugrušak ne može u potpunosti prekriti ranu. To je dosta čest slučaj kod kompliciranih vađenja umnjaka. Vaš stomatolog također može rezati tkivo ili bušiti do kosti ukoliko je umnjak urastao u čeljust. Sve ove radnje mogu imati značajan utjecaj kad je riječ o krvnom ugrušku i zacjeljivanju rane.
  • Infekcija također može imati utjecaj na stvaranje krvnog ugruška, posebno kad se izvadi umnjak. Infekcija se događa kad komadići hrane i čestice ostaju u ranu gdje je nekada bio zub. Bakterije sprječavaju stvaranje ugrušaka, a također može utjecati na zacjeljivanje rane.
  • Pogrešni postupci nakon vađenja zuba mogu dovesti do otvorenja rane, čak i kad je riječ o klasičnom vađenju zuba. Četkanjem ili čišćenjem ostatak od hrane riskirate da zahvatite krvni ugrušak i tako napravite suhu ranu. Žvakanje na onoj strani gdje je umnjak izvađen povećava šansu da oštetite krvni ugršak. Također i intenzivno korištenje vodice za ispiranje usta može dovesti do oštećenja krvnog ugruška.
  • Određene bolesti koje utječu na zgrušavanje krvi mogu dovesti do suhe rane svaki put kad je riječ o vađenju zuba. – (Suha rana nakon vađenja umnjaka)

Koji su signali i simptomi suhe rane?

Najčešći simptom suhe rane nakon vađenja umnjaka je bol koja se pojavljuje nekoliko dana nakon vađenja. Bol je poprilično intezivna i ne može se ublažiti tabletama protiv bolova. Bol je toliko intezivna da se može prenjeti na cijelo područje oko rane, uz oči, sljepoočnice i vrat. Čak se i čeljust vidi kroz otvor rane gdje je nekada bio umnjak. Na vratu se mogu osjetiti natečeni limfni čvorovi koji izazivaju bol na dodir. – (Suha rana nakon vađenja umnjaka)

Možda ćete osjetiti neobičan okus u ustima i snažan zadah koji dolazi iz usta, a uzrok tome može biti upravo suha rana. – (Suha rana nakon vađenja umnjaka)

Suha rana nakon vađenja umnjaka

Tretman za suhe rane:

Vrlo je teško kontrolirati bol koju uzrokuje suha rana. Posjetite svog stomatologa kako bi pronašao odgovarajuće rješenje za ovaj problem. – (Suha rana nakon vađenja umnjaka)

  • Ispiranje rane je jedan od najvažniji stvari. To se postiže korištenjem posebnih instrumenata koji će pažljivim odabirom odstraniti bili koji ostatak hrane na površini rane. Ispiranje se vrši uz pomoć sterilne vode koja se uz pomoć šprice nanosi na otvor rane. Nakon toga će stomatolog vjerojatno preporučiti da se neka hrana izbjegava kako bi rana ostala čista.
  • Neki stomatolozi primjenjuju obloge na tom području kako bi se spriječilo izlaganje živaca i kosti, jer su upravo to stvari koje izazivaju bol i infekcije. Propisana obloga se može primijeniti i kod kuće; treba ih mijenjati nekoliko puta dnevno. – (Suha rana nakon vađenja umnjaka)
  • Lijekovi protiv bolova koji se mogu kupiti u ljekarnama neće biti od neke koristi, jedino vaš stomatolog može propisati pravilan lijek. Na vama ostaje samo da koristite hladne obloge kako bi se smanjilo oticanje i bol.
  • Vaš će vas stomatolog zatražiti da dođete na nekoliko pregleda kako bi mogao pratiti zarastanje rane. Ukoliko se rana zarazi nekom bakterijom onda će zarastanje trajati duže. – (Suha rana nakon vađenja umnjaka)

Postoje neke promjene u načinu života koje će vam vaš stomatolog možda preporučiti kako bi zarastanje išlo brže. Većina stomatologa će vam reći da ne konzumirate alkohol i duhanske proizvode. Nikotin i alkohol će utjecati na zarastanje rane, ali i na imunološki sustav. – (Suha rana nakon vađenja umnjaka)

Također je važno da održavate svoje opće zdravlje i formu, jer tako možete pospješiti zarastanje rane. Možete značajno poboljšati svoje zdravlje konzumiranjem zdrave prehrane, vježbanjem i boravkom daleko od loših navika kao što je pušenje i pijenje. Za više informacija o suhim ranama kontaktirajte svog stomatologa. – (Suha rana nakon vađenja umnjaka)

PREPORUKA

Najnoviji članci

Povezani članci