back to top

Kada se odlučiti za vađenje umnjaka?

Ljudi se često pitaju kada se odlučiti za vađenje umnjaka? Evo i odgovora!

Pitanje: Umnjaci trebaju biti uklonjeni, ali zanima me kada? Kada i kako se odlučiti za uklanjanje umnjaka?

Odgovor: Umnjaci trebaju biti uklonjeni čim se pojave jer s njihovim rastom se mogu očekivati teži stomatološki problemi. Da bi se izbjegle ove stomatološke brige, sajetuje se vađenje umnjaka čim krenu izbijati u usnoj šupljini

Kada se odlučiti za vađenje umnjaka

Zašto umnjaci trebaju biti izvađeni što je prije moguće?

Postoje mnogobrojni razlozi zašto bi umnjaci trebali biti izvađeni što prije, a ovo su neki od glavnih razloga:

  1. Preventivni razlozi – rast umnjaka često uzrokuje nepodnošljivu bol i teže komplikacije te se prije nego oni izrastu, trebaju izvaditi van. Osim boli, umnjaci mogu izazvati pomicanje ostalih zubi, pucanje čeljusti, infekcije i druge probleme u usnoj šupljini. Procjenjuje se da oko 85% populacije treba ukloniti svoje umnjake zbog boli koju ti zubi stvaraju.
  2. Zbijenost – s obzirom da umnjaci zadnji izrastu, a zubi su već zauzeli svoj položaj, dolazi do manjka mjesta i izbacivanja drugih zubi. Rast umnjaka može dovesti do pomicanja ostalih zubi, kosti ili zubnog mesa. – (Kada se odlučiti za vađenje umnjaka)
  3. Infekcije – kad su zubi zbijeni, to može biti mjesto gdje se hrana nakuplja i stvara mjesto za razvoj i širenje bakterija. Razvoj bakterija može dovesti do kvarenja zubi i infekcije zubnog mesa.
  4. Ostali razlozi – kad postoje mjesta gdje se hrana može „sakriti“ to može dovesti do neugodnog zadaha i karijesa. Stomatolozi stoga preporučuju uklanjanje umnjaka kako bi spriječili utjecaj na oralno zdravlje. – (Kada se odlučiti za vađenje umnjaka)

Umnjaci u današnje vrijeme nemaju posebno svrhu. Nekada su naši predci koristili te zube za mljevenje tvrde hrane poput žitarica i ljekovitog bilja. Danas se vade i kad nema neke potrebe za vađenjem. – (Kada se odlučiti za vađenje umnjaka)

Kada se odlučiti za vađenje umnjaka

Da li svi stomatolozi mogu izvaditi umnjake?

Gotovo svi stomatolozi mogu izvaditi umnjake; to je ujedno i jedan od najčešćih stomatoloških zahvata. Bez obzira na to, još uvijek je potrebno pronaći najbolje stručnjake iz tog područja. Ovo su neki savjeti kojih se treba pridržavati kad ste u potrazi za pravim stomatologom:

  • Iskustvo – koliko dugo radi kao stomatolog i koliko ima iskustva s vađenjem umnjaka. U svakom slučaju je bolje odabrati nekog iskusnog stomatologa.
  • Blizina ordinacije – pokušajte pronaći stomatologa u vašoj blizini.
  • Uređenost ordinacije – moderno uređene ordinacije su dokaz da stomatolozi drže do kvalitete.
  • Osiguranje – ukoliko nemate zdravstveno osiguranje, raspitajte se za cijenu važenja umnjaka.
  • Preporuke – dobro je imati neku preporuku od osobe koja je prije vas već izvadila umnjak da iz iskustva čujete o kakvom je stomatologu riječ. – (Kada se odlučiti za vađenje umnjaka)

PREPORUKA

Najnoviji članci

Povezani članci