back to top

Otekline nakon vađenja umnjaka – Kako ih smanjiti?

Pojavile su Vam se otekline nakon vađenja umnjaka i pitate se kako da ih smanjite i da ih se riješite u potpunosti?

Pitanje: Prošlo je već četiri dana od kako sam izvadio umnjake. Iako je operacija dobro prošla, pojavile su se oteklina na području gdje je nekada bio zub. Zanima me da li postoji način kako da smanjim te otekline?

Odgovor: Otekline su jedna od nuspojava nakon vađenja zuba. A ujedno to je i jedno od prvih pitanja koje pacijent postavlja stomatologu, kako smanjiti otekline. Upala zubnog mesa je prirodna pojava nakon vađenja zuba. Otekline će sama nestati kroz nekoliko dana pa stoga se ne morate posebno prinuti oko toga.

Otekline nakon vađenja umnjaka

Kako smanjiti upalu nakon vađenja zuba?

Većina stomatologa obično propisuje lijekove protiv bolova koji se koriste uz antibiotike kao sredstvo za suzbijanje bolova uzrokovanih oteklinama, kao i za borbu protiv infekcija i bakterija. Ipak, postoje neke stvari koje su vam potrebne kako bi smanjili otekline nakon vađenja umnjaka:

1. Smanjite aktivnosti na zahvaćenom području

Prije svega, morate smanjiti sve aktivnosti koje mogu iritirati desni i zubno meso oko područja gdje je nekada bio zub. Na taj način, ćete tkivu pružiti dovoljno vremena za brži oporavak.

2. Korištenje leda

Postavite led na zahvaćena područja bar desetak minuta i taj postupak ponovite 3 – 4 puta dnevno. Led će pomoći u smanjivanju oteklina i krvarenja iz rane.

Otekline nakon vađenja umnjaka

3. Smanjite unos tvrde hrane

Umjesto uzimanja krute hrane, preporuča se hladna hrana i da bude što mekša ili tekuća (juhe). Hladni napitci poput čaja i kave će pomoći da se nadražena područja umire. Dok se pacijentima preporuča uzimanje tekućina tijekom perioda oporavaka, imajte na umu da treba izbjegavati konzumiranje alkohola i gaziranih pića. Preporuča se i izbjegavanje slatkih pića.

Budući da morate jesti i tijekom razdoblja oporavka, kako bi izbjegli slučajeve letargije i iscrpljenost, ograničite svoju prehranu na pire krumpir, tjestenine, kuhana jaja, kuhano voće i juhe. O tome će vas još vaš stomatolog obavijestiti koju hranu biste trebali jesti, a koju ne. – (Otekline nakon vađenja umnjaka)

Proces ozdravljenja ne bi trebao biti dug ukoliko se pridržavate uputa koje ćete dobiti od stomatologa. – (Otekline nakon vađenja umnjaka)

PREPORUKA

Najnoviji članci

Povezani članci