back to top

Koliko je potrebno da umnjak izraste?

Pitate si koliko je potrebno da umnjak izraste? Saznajte odgovor u nastavku.

Pitanje: Uskoro ću napuniti 20 godina, pa sam u malom strahu od rasta umnjaka i komplikacija koje umnjaci mogu izazvati. Pa želim znati kada i koliko je potrebno da umnjak izraste?

Odgovor: Laički rečeno, umnjaci su treći par kutnjaka u stražnjem dijelu usta. Prema istraživanjima, umnjaci u većini slučajeva izrastu u dobi od 16 – 25 godina. Prema tome, ukoliko se vaši umnjaci još nisu pojavili ne mora značiti da imate medicinske probleme. Imate još 5 – 6 godina da umnjaci izbiju na površinu.

Većina odraslih obično ima najviše četiri umnjaka. Ipak, važno je naglasiti da možete imati i više od četiri umnjaka. Dodatni umnjaci se nazivaju i prekobrojni zubi. No, budući da se umnjaci pojavljuju kasno u životu, nakon što su ostali zubi već izrasli, njihov rast može utjecati na ostale zube. Zbog toga, važno je konzultirati svog stomatologa i njemu prepustiti pračenje rasta i razvoja vaših umnjaka

Koliko je potrebno da umnjak izraste

Što znači kad umnjak utječe na ostale zube

Za umnjak kažemo da utječe kad nema dovoljno mjesta za njegov rast i zbog toga ometa i pomiče ostale zube, desni i čeljust. Kao nedostatak prostora za rast, tvrde znanstvenici, je kriva evolucija. Neki od razloga toga su poboljšana prehrana, smanjenje trošenja zubi i smanjenje propadanja zubi koje uzrokuje karijes.

Umnjaci imaju tendenciju da rastu u krivim smjerovima. Na primjer, umnjaci mogu rasti previše blizu drugog zuba, a mogu rasti i na suprotnu stranu od drugog zuba. Najjednostavniji način da se izbjegnu bolovi je da se umnjaci izvade čim je to prije moguće.

Koliko je potrebno da umnjak izraste

Da li je potrebno raditi pregled umnjaka?

Nitko ne očekuje probleme s umnjacima. O tome će odlučiti dimenzije vaše čeljusti i položaj umnjaka. Tek dok ne dođe do bolova ne treba ići raditi pregled. – (Koliko je potrebno da umnjak izraste)

PREPORUKA

Najnoviji članci

Povezani članci