back to top

Bol nakon vađenja umnjaka i liječenje

Imate jaku bol nakon vađenja umnjaka? Evo kako da se riješite.

Pitanje: Brinem se oko svog vađenja umnjaka. Čuo sam da je to bolno. Koji su mogući uzroci boli i koji načini liječenja postoje?

Odgovor: Gotovo svaki rast umnjaka uzrokuje nepodnošljivu bol, a postoji različiti uzroci toga. Jedan od najčešćih razloga je taj da umnjaci ne rastu ispravno, već zbog nedostatka prostora guraju druge zube i zbog toga dolazi do velikih bolova.

Bol nakon vađenja umnjaka

Veza između boli i umnjaka

Kada umnjaci ili zubi bole postoji velika mogućnost da su zaraženi. Umnjaci su treći gornji i donji kutnjaci i njihova pozicija omogućava hrani da lako uđe u zaraženi zub. Već je ranije rečeno da su umnjaci upaljeni kad ne mogu u potpunosti izbiti na površinu, a upaljen zub je odlično mjesto za stvaranje infekcija zbog sljedećih razloga:

 • Upaljeni zubi mogu imati mjesta na kojima ostaci hrane mogu zapeti. Kada hrana trune stvaraju se bakterije koje mogu uzrokovati infekciju. Infekcija se može proširiti i na susjedni zub te izazvati oticanje i jaku bol.
 • Upaljeni zub koji ne izbije ili izbije djelomično može utjecati na obližnji zub, desni pa čak i na čeljust. To dovodi do jake boli koja se može osjetiti u području očiju, čeljusti i vrata. Bol je jedan od glavnih razloga zašto se umnjaci vade čim je prije moguće.
 • Umnjaci u većini slučajeva ne izrastu pravilno te zbog rasta pod krivim kutom utječu na okolne zube i zbog toga se javlja jaka bol. – (Bol nakon vađenja umnjaka)

Kako ublažiti bol umnjaka?

Najbolji način da se spriječi bol umnjaka je vađenje. No postoje slučajevi kada su umnjaci zaraženi i stomatolog prvo mora ukloniti infekciju kako bi mogao obaviti vađenje. Evo nekoliko načina kako da se umanji bol umnjaka kada morate čekati na vađenje:

 • Lijekovi na recept se najčešće koriste za ublažavanje boli kod umnjaka. Budite sigurni da se pridržavate danih uputa te da se ne predozirate.
 • Možete koristiti hladne obloge za ublažavanje boli. Mali ručnik umočite u hladnu vodu, stavite na lice i tako nekoliko puta dnevno mijenjajte hladnu oblogu. Također, u obzir dolazi i kocka leda koju stavljate direktno na upaljen umnjak. Koristite led i hladne obloge sve dok bol nestane.
Bol nakon vađenja umnjaka

Koristite ljekovite biljke kao kućni pripravak, evo nekoliko savjeta kako ih koristiti:

 1. Češnjak – češnjak ili bijeli luk ima prirodna terapeutska svojstva koja mogu smanjiti otekline i ublažiti bol. Češnjak ima i prirodna antibakterijska svojstva koja mogu pomoći smanjiti rast bakterija u ustima. Iskoristite svježi češnjak tako da ga nanesete na upaljeno mjesto i zagrizom pokušate iscijediti sok iz njega, ponavljajte ovaj postupak sve dok bol nestane. – (Bol nakon vađenja umnjaka)
  Kuhanje češnjaka može oduzeti ona prirodna svojstva koja omogućavaju da se ubije bol i bakterija, tako da je bolje koristiti svježi češnjak.
 2. Ulje klinčića – klinčići također imaju prirodna svojstva koja umanjuju bol. Najbolji način da se koristi ulje klinčića je da se pomiješa s malo soli. Pomiješajte to dobro dok se ne napravi pasta koju nanosite na zahvaćena područja umnjaka ili desni. Ulje klinčića se također može masirati izravno na zahvaćene desni. Koristite ovaj pripravak dva puta dnevno kako bi smanjili bol i oticanje. – (Bol nakon vađenja umnjaka)
 3. Pšenična trava – pšenična trava je jedan od najpopularnijih prirodnih pripravaka kad je riječ o uklanjanju boli izazvne umnjacima. Koristite se kao sok od pšenične trave za ispiranje usta. Ispirite usta dva do tri puta dnevno kako bi se smanjila bol i poboljšalo zacjeljivanje rane.
 4. Crni čaj – crni čaj je izrađen od bilja koja imaju prirodna svojstva za smanjivanje boli i oteklina u desnima. Koristite svježu vrećicu crnog čaja, umočite ga u toplu vodu, a zatim stavite na zahvaćeno područje. – (Bol nakon vađenja umnjaka)
 5. Đumbir – ovo mirisno bilje se ne koristi samo za kuhanje već i za ublažavanje boli zbog svojih prirodnih svojstava. Potrebno je samo staviti mali dio korijena na zahvaćeno područje, koristite ovaj postupak dva do tri put dnevno. – (Bol nakon vađenja umnjaka)
 • Držite zahvaćeno područje čisto i bez ostataka hrane i to može smanjiti bol i nelagodu koja se stvara. To jednostavno možete učiniti ispiranjem usta čistom vodom, nikako ne koristite sredstva za ispiranje usta i sredstva na bazi alkohola. – (Bol nakon vađenja umnjaka)
 • Uzmite odmor, ponekad i naprezanje može utjecati na stvaranje boli. Morate upamtiti da opuštanje omogućuje tijelu da se brže oporavi. U svakom slučaju, preporučuje se posjet stomatologu koji će vam reći sve što trebate činiti kako bi bol i infekcija nestala. – (Bol nakon vađenja umnjaka)

PREPORUKA

Najnoviji članci

Povezani članci