back to top

Mjere opreza za uzimanje anestezije kod vađenja umnjaka

Da li postoje mjere opreza za uzimanje anestezije kod vađenja umnjaka?

Pitanje: Da li postoje mjere opreza za uzimanje anestezije kod vađenja umnjaka?

Odgovor: Da, postoji nekoliko stvari koje morate zapamtiti prilikom vađenja umnjaka, a jedna od tih stvari je i uzimanje anestezije prilikom vađenja. Naravno, u današnje vrijeme je tehnologija uznapredovala i ne postoje komplikacije koje bi se mogle uzrokovati korištenjem anestezije kod stomatoloških zahvata.

Uzimanje anestezije kod vađenja umnjaka

Zašto se koristi anestezija?

Prije svega, svako vađenje zuba je bolan postupak i pacijenti bi trebali biti pod narkozom kako bi se smanjila bol. A kao drugo, vađenje umnjaka je nešto bolniji postupak za razliku od običnog zuba jer je korijen zuba veći. Anestezija služi kako bi se umrtvilo područje te olakšalo vađenje zuba, to će omogućiti pacijentu da se smiri od inače zastrašujuće stomatološke procedure.

Koje su važne mjere opreza kod uzimanja anestezije za stomatološke zahvate?

  • Prije vađenja umnjaka trebali biste upozoriti stomatologa ukoliko imate problema s alergijama ili astmom jer u dodiru s anestezijom može doći do ozbiljnih alergijskih reakcija.
  • Prije vađenja, trebali biste se konzultirati i s liječnikom opće prakse te od njega zatražiti potvrdu da ste spremni za vađenje umnjaka.
  • Umnjaci mogu biti vađeni jedan po jedan ili tri do četiri u jednom postupku vađenja. Budići da je to duža procedura, stomatolog će možda morati iskoristiti više anestezije nego što je uobičajena praksa.
  • Vrijeme na koje ćete osjetiti učinak anestezije može varirati o vrsti i količini. Nakon vađenja zubi ćete osjećati pospano, zbog toga je dobro da imate pratnju uza sebe.
Uzimanje anestezije kod vađenja umnjaka

Važne stvari koje treba upamtiti odmah nakon vađenja

Važno je da imate nekoga uz sebe nakon vađenja umnjaka. Zbog anestezije možete osjećati pospanost i umor pa možda nećete biti u mogućnosti doći kući. Svakako bi trebali uzeti dopust s posla, posebno ako radite s teškim alatima kako biste se oporavili i pospješili zacjeljivanje rane. – (Uzimanje anestezije kod vađenja umnjaka)

Uobičajene mjere kojih bi ste se trebali držati nakon vađenja; trebali bi izbjegavati konzumiranje duhanskih i proizvoda koje sadrže alkohol, smanjiti otekline i krvarenje. Ukoliko vam je stomatolog propisao uzimanje, držite se propisanih termina za uzimanje. Jedite mekanu i hladnu hranu te ne žvačite onom stranom na kojoj je rana. – (Uzimanje anestezije kod vađenja umnjaka)

Anesteziju možete osjećati i do nekoliko sati nakon vađenja umnjaka. U vezi zabrinutosti od nuspojava zbog uzimanja anestezije trebate upitati svog stomatologa o mogućim posljedicama. – (Uzimanje anestezije kod vađenja umnjaka)

PREPORUKA

Najnoviji članci

Povezani članci