Otekline nakon vađenja umnjaka

Kako treba tretirati otekline nakon vađenja umnjaka?

Pitanje: Nakon što sam izvadio umnjak, osjećam oteklinu na tom mjestu, pa me zanima da li je to normalno?

Odgovor: Oteklina nakon vađenja umnjaka je sasvim normalna pojava. U stvari, manje otekline se događaju kod svakog vađenja zubi, s vremenom bi trebala nestati.

Otekline nakon vađenja umnjaka

Zašto dolazi do oteklina nakon vađenja umnjaka?

Vađnje zubi je stresno za desni a umnjaci su kutnjaci koju su uglavnom dublje ukorijenjeni u desnima i zbog toga ih je teže ukloniti i izazivaju više boli u odnosu na sjekutiće i očnjake.
Nakon što je zub uklonjen, tijelo šalje stanice koje pomažu u liječenju otvorene rane gdje je nekada bio zub. Krv dolazi do tog dijela noseći korisne stanice i zbog toga osjećamo oticanje rane, crvenilo i toplinu. Neke minimalne otekline su sasvim normalne, ali dugotrajne otekline u pratnji s drugim simptomima može biti znak infekcije.

Neobične otekline i znakovi na koje trebamo pripaziti:

  • Oticanje koje traje danima je neobičan znak. Oticanje koje utječe na jedenje i govor može biti znak infekcije desni.
  • Krvarenje danima nakon vađenja je znak da je rana još uvijek otvorena, ako je rana šivana, provjerite šavove.
  • Bol na mjestu vađenja zajedno s oteklinom je normalno za prvih 24 – 48 sati, ali jaki bolovi i dugotrajne otekline mogu biti znak na infekciju.
  • Groznica zajedno s oteklinom je znak infekcije na mjestu gdje je nekada bio umnjak. Obično pacijent osjeća groznicu ili ima visoku temperaturu nekoliko sati nakon vađenja umnjaka, ali više od toga može biti neobičan znak.
  • Gnoj je čista, viskozna tekućina koja se može razviti u rani kada postoji infekcija.
  • Bolni i opipljivi limfni čvorovi smješteni uz vrat i potiljak su normalna pojava nakon operacije, ali moraju se povući nakon što rana zacijeli. Dugotrajna bol i oticanje limfnih čvorova može značiti samo da je riječ o infekciji. – (Otekline nakon vađenja umnjaka)
Otekline nakon vađenja umnjaka

Što napraviti kad se to dogodi?

Kada se oteklina odulji u pratnji s groznicom, jakim bolovima, krvarenjem, stvaranjem gnoja ili oticanjem limfnih čvorova treba posjetiti svog stomatologa što je prije moguće. On će provjeriti šavove, odstraniti nečistoće ako ih ima i odraditi dijagnostička ispitivanja kako bi bio siguran da se ne radi o infekciji. – (Otekline nakon vađenja umnjaka)

Pravodobno reagiranje će omogućiti stomatologu da spriječi komplikacije. Ukoliko si šavovi krivo postavljeni ili uklonjeni, stomatolog će vas naručiti čim prije kako bi to popravio u što kraćem vremenu. Također, propisat će vam antibiotike za infekciju i uklanjanje boli. – (Otekline nakon vađenja umnjaka)

Vi možete primijeniti kućne pripravke koji će smanjiti bol, upale i otekline. Jedan od takvih pripravaka je i hladna obloga. Hladno će pomoći u smanjenju oteklina i boli, a također može smanjiti krvarenje i stvaranje gnoja. Možete iskoristiti hladan oblog, torbu s ledom ili kocku leda u ustima. – (Otekline nakon vađenja umnjaka)

PREPORUKA

Najnoviji članci

Povezani članci