back to top

Kućni pripravci za liječenje umnjaka

Koji su kućni pripravci za liječenje umnjaka?

Pitanje: Da li postoji kakvi pripravci koje mogu pripremiti kod kuće, a da će pomoći kod ublažavanje boli izazvane umnjacima?

Odgovor: Postoje neke savjeti koji se mogu primijeniti kod kuće kao što je stavljanje hladne obloge i drugi pripravci koji služe za smanjivanje oteklina i bolova. Ipak, budite oprezni kod konzumiranja tih lijekova. Najbolje je konzultirati svog stomatologa koji će ponuditi najprikladnije rješenje.

Kućni pripravci za liječenje umnjaka

Kućni pripravci za rješavanje problema s umnjacima

Postoje različiti kućni pripravci za različite bolesti, a jedan od najstarijih je i onaj za bolne umnjake. Bol u umnjacima se pronalazi i u starim zapisima čak i dok su faraoni vladali Egiptom. Za suzbijanje boli se koriste stotine i stotine različitih ljekovitih biljaka. Ali treba biti oprezan s kućnim pripravcima. Još uvijek je najbolje rješenje kontaktirati svog stomatologa.

Ovo su neki od pripravaka koje se mogu koristiti za smanjivanje boli kod zubi:

Hladne obloge

Hladnoća može pomoći kod smanjenja oteklina i boli, što je uobičajena pojava kod rasta umnjaka. Hladno također može ublažiti upalu i kontrolirati infekciju. Trebali biste stavljati hladne obloge i uz to se pridržavati propisanih antibiotika.

Primjena hladne obloge je jednostavna: koristi se boca i li gaza s hladnom vodom ili ledom koja se stavlja direktno na obraz, u blizini bolnog umnjaka. Možete namočiti i ručnik te ga staviti na obraz. Od pomoći mogu biti i kockice leda u ustima.
Limfni čvorovi na vratu će se vrlo vjerojatno upaliti te i na njih možete postaviti hladne obloge kako biste smanjili bolove na području vrata i lica.

Ispiranje grla i usta

Isperite grlo i usta običnom vodom što je češće moguće. To će istjerati komadiće hrane koji su zapeli u razdorima između zubi. Isperite grlo nakon svakog obroka.
Ako ste čuli o terapijskim svojstvima pšenične trave, onda trebate znati da ova biljka ima odlična antioksidanska svojstva. Konzumiranjem pšenične trave može pomoći kod smanjivanja šanse da se razbolite ili dobijete neku infekciju. Možete koristiti malu količinu pšenične trave u prahu za ispiranje usta i grla. Koristite ovaj pripravak prije i poslije spavanje te nakon svakog obroka kako biste smanjili oticanje, bol i mogućnost infekcije.

Kućni pripravci za liječenje umnjaka

Korištenje biljnih i prirodnih proizvoda

Možda do sada niste znali ali u vašoj kući se nalazi mnoštvo prirodnih namirnica koje mogu pomoći kod smanjivanja boli. Stvari poput češnjaka i đumbira samo su neki od najpoznatijih prirodnih pripravaka koje se koriste za smanjivanje boli i oteklina te zaštitu od infekcija. – (Kućni pripravci za liječenje umnjaka)

Češnjak ima mnoštvo korisnih sastojaka koje mogu pomoći kod smanjivanja boli i kontrolu upale. Narežite češnjak na tanke šnite i stavite ga preko rane i lagano zagrizite da se sok iz njega iscijeni. Nakon toga ćete osjetiti toplinu koja dolazi iz mjesta gdje ste postavili češnjak, to je dobar znak da njegova svojstva počinju djelovati. – (Kućni pripravci za liječenje umnjaka)

Ista stvar vrijedi i za đumbir, ali ovaj put se koristi korijen đumbira. I to na način da ga narežete na sitne komade i žvačete dok ne iscijedite sok iz njega. Đumbir je dobar za sprječavanje infekcija i oteklina koje su česte kod upale ili krivog rasta umnjaka. – (Kućni pripravci za liječenje umnjaka)

Luk također ima prirodna svojstva koja mogu pomoći kod smanjivanja upale i boli. Kao i pomoću češnjaka i đumbira, narežite luk na tanke šnite i žvačite dok ne iscijedite sok iz njih. Možete staviti mali komad preko umnjaka i lagano zagristi. Luk pomaže kod dezinfekcije usne šupljine te ima dobar učinak zbog svojih adstrigentnih svojstava. – (Kućni pripravci za liječenje umnjaka)

Crni čaj se također koristi kod smanjivanja boli i oteklina. Možete kupiti crni čaj u lokalnim trgovinama ili apotekama. Jednostavno pripremite čaj uz pomoć tople vode, nakon nekoliko minuta stavite vrečicu od čaja direktno na upaljeni zub. Držite vrečicu nekoliko minuta na zubu te nakon toga isperite usta čistom vodom. Ponovite cijeli postupak dva do tri puta dnevno. – (Kućni pripravci za liječenje umnjaka)

Odmor

Odmor je važan kod bilo koje bolesti, pa tako i kod bolova uzrokovanih zubima. Odmaranje omogućuje vašem imunološkom sustavu da se lakše brani od bakterija i infekcije. Odmaranje u kombinaciji s drugim lijekovima će pospješiti vašu borbu protiv oteklina, infekcije i boli. – (Kućni pripravci za liječenje umnjaka)

Lijekovi na recept

Postoje mnogobrojni lijekovi koji se propisuju na recept a pomažu pri smanjivanju boli, ali neki od njih ne mogu biti od pomoći ukoliko je vaš umnjak upaljen. Za takve lijekove se najbolje konzultirati sa stomatologom koji će nakon pregleda propisati najbolje rješenje. – (Kućni pripravci za liječenje umnjaka)

PREPORUKA

Najnoviji članci

Povezani članci