back to top

Liječenje zaraženog umnjaka

Pitate se na koji način se pravilno izvodi liječenje zaraženog umnjaka?

Pitanje: Kako liječiti zaraženi umnjak?

Odgovor: Kada je vaš umnjak zaražen ili postoje znakovi kao što je oticanje, formiranje gnoja, boli i groznice, trebate kontaktirati stomatologa u što kraćem vremenu. On će se pobrinuti za lijekove poput antibiotika za liječenje infekcije i protiv bolova.

Liječenje zaraženog umnjaka

Kako se liječi zaraženi umnjak?

Postoje četiri umnjaka koji mogu izrasti, ali ne dobiju sve osobe sva četiri. Neki imaju jedan dok drugi uopće ne moraju imati, dok je za većinu osoba koje su imale umnjake infekcija bila veliki problem. Infekcija umnjaka je razultat zbijenosti. Zbijenost se događa kad umnjaka zbog malog prostora nema dovoljno mjesta za rast pa zbog toga nikada u potpunosti ne izađe na površinu.

Zbijenost stvara mjesta gdje se ostatci hrane mogu nakupiti i zaglaviti. Zatim takva hrana trune i stvara idealno mjesto za stvaranje bakterija. Kad se bakterije dovoljno razmnože uništavaju zubnu caklinu i desno te uzrokuju jaku bol i infekcije. Ovo su najčešći znakovi infekcije:

  • groznica
  • oticanje desni
  • formiranje gnoja
  • osjetljivost
  • bol

Ukoliko imate bilo koji od ovih simptoma, trebate kontaktirati svog stomatologa koje će pronaći najbolje rješenje za vaše zaražene umnjake. Stomatolog će vjerojatno učiniti neke od sljedećih postupaka:

  1. Vaš će stomatolog napraviti kompletan pregled koji se sastoji od fizičkog pregleda, pregleda medicinske povijesti i test na alergije.
  2. Vjerojatno ćete biti podvrgnuti dijagnostičkom pregledu koji se sastoji od slikanja zubi i testiranja krvi.
  3. Stomatolog će vam propisati antibiotike za kontrolu infekcije. I pobrinut će se za ostale simptome ako ih bude bilo. Preporučit će vam odmaranje kod kuće.
  4. I ono najvažnije što će vam preporučiti je vađenje umnjaka. Umnjaci se najčešće uklanjaju čim izbiju na površinu kako bi se izbjegle komplikacije koje umnjak može izazvati. Ali umnjaci se vade tek nakon što se ukloni infekcija i oticanje kako bi se smanjile komplikacije nakon vađenja. Razlog tome je teže korištenje anestezije na zaraženom području.

Kako smanjiti infekciju umnjaka kod kuće bez uzimanja antibiotika? Evo nekoliko načina:

Ispirati grlo s vodom

Kako se zaraženi zub već iritira i nadražuje treba izbjegavati razne kemikalije i sintetičke tvari koje će samo pogoršati stanje. Kako onda očistiti zaraženi umnjak? Najbolji način je da se grlo ispire običnom vodom. Jer zubna četkica ne može ukloniti svu prljavštinu jer previše iritira upaljene desni. S toga, nakon svakog obroka samo čistom vodom isperite usta. – (Liječenje zaraženog umnjaka)

Koristite hladne obloge

Bol i otekline koje prate zaražene zube mogu biti neugodne i nepodnošljive, ali to se može lako spriječiti uz korištenje hladne obloge. Iskoristite hladan led ili ručnik i postavite obloge na obraz. Za uklanjanje boli i oteklina pomaže i pijenje hladnih pića. – (Liječenje zaraženog umnjaka)

Liječenje zaraženog umnjaka

Prirodni lijekovi

Priroda ima odgovor na zarežene zube i to kroz korištenje prirodnih lijekova kako bi se kontrolirala infekcija. Jedan od takvih lijekova je i češnjak koji je lako dostupan. Češnjak se sastoji od tvari koje koje su djelotvorne u liječenju bakterijskih i virusnih infekcija. Također ima korisna svojstva koja čiste kompletnu usnu šupljinu. Još jedno korisno svojstvo češnjaka je to da smanje upalu što je idealno kad je u pitanju infekcija zuba. – (Liječenje zaraženog umnjaka)

Češnjak je jednostavan za upotrebu, sve što je potrebno je koristiti usitnjene komade češnjaka, napravite kašu od češnjaka i to nanesite na zaraženi zub, ostavite nekoliko minuta kako bi sokovi odradili svoj dio posla. Osjetit ćete toplinu, što znači da prirodna ljekovitost češnjaka dobro radi. Također, možete žvakati komadiće češnjaka kako bi natopili cijela usta i na taj način uklonili bakterije. Nakon nekoliko minuta isperite grlo čistom vodom, a postupak ponovite dva ili tri puta dnevno. – (Liječenje zaraženog umnjaka)

Još jedan prirodan lijek koji je lako dostupan u vašoj kuhinji a može biti od koristi je đumbir. Osim dodavanja egzotičnog okusa hrani, korijen đumbira ima prirodna svojstva koja mogu pomoći smanjiti upali i infekcije. I baš kao pomoću češnjaka, đumbir možete žvakati ili držati izravno preko zahvaćenog područja. A također možete koristiti topao oblog od đumbira kojeg nanosite pomoću zavoja na obrazu. – (Liječenje zaraženog umnjaka)

Alternativne metode

Tretmani protiv infekcija su se proučavali stoljećima i najpopularniji su oni koji se koriste u većini alternativnih pripravaka. Tretmani kao što je aromaterapija, akupunktura i joga se koriste za umanjivanje boli, smanjivanje oteklina i ojačanje imunološkog sustava kako bi se pospješila borba protiv infekcija. – (Liječenje zaraženog umnjaka)

Korištenje prehrane koja će ojačati vaš imunološki sustav je savjet koji će vam dati svaki stomatolog ili doktor. Jedenjem zdravije hrane možemo biti samo zdraviji dok jedenjem manje zdrave hrane možemo samo izazvati razne bolesti. Kad je imunološki sustav ojačan, postoji veća vjerojatnost da ćemo se lakše obraniti od infekcija. – (Liječenje zaraženog umnjaka)

PREPORUKA

Najnoviji članci

Povezani članci