back to top

Što jesti nakon vađenja umnjaka?

Pitate se što jesti nakon vađenja umnjaka?

Pitanje: Uskoro planiram ići na vađenje umnjaka pa me zanima da li postoji neka posebna prehrana nakon što izvadim umnjak?

Odgovor: Vađenje umnjaka je slično kao i svako drugo vađenje zubi. Vaš stomatolog će vam preporučiti da nekoliko dana nakon vađenja jedete samo mekana i hladna jela. Ukoliko bude potrebno za posebnom prehranom, vaš će vam stomatolog sve reći o tome.

Što jesti nakon vađenja umnjaka

Što nikako ne smijete jesti nakon vađenja umnjaka

Vaš stomatolog će vas informirati o tome da li je vaše vađenje umnjaka jednostavno ili pak zahtjeva posebnu njegu kako bi se izbjegle daljnje komplikacije, infekcije ili pomicanje ostalih zubi, desni ili čeljusti. Bez obzira da li se radi o jednostavnom ili kompliciranom uklanjanju umnjaka postoje namirnice koje nikako ne bi trebali konzumirati odmah po završetku vađenja.

  • Vruća hrana – vruća hrana može povećati koncentraciju krvi na tom području i izazvati moguće krvarenje. Vaša otvorene rana treba u potpunost zacijeliti, inače je to idealno mjesto za stvaranje bakterija koje mogu prouzrokovati infekciju. Vruća hrana je također neugodna jer je područje oko rane osjetljivo na toplinu, ali i na niske temperature.
  • Tvrde namirnice – izbjegavajte jesti namirnice koje se moraju temeljito žvakati, posebno ako zahtijevaju korištenje umnjaka. Pritisak na području gdje je nekad bio umnjak može povećati rizik od krvarenja, a također povećati mogućnost otvaranja rane i uzrokovati infekcije. Ukoliko baš morate jesti tvrdu hranu, pokušajte žvakati stranom na kojoj niste vadili umnjak. Ukoliko vadite više umnjaka onda ćete morati potražiti meku i tekuću hranu kao što su juhe, sve dok ne budete u stanje gristi tvrđe namirnice.
  • Začinjena hrana – treba izbjegavati začinjenu hranu jer može iritirati ranu. Začinjena hrana će iritirati, peči, pa čak i može i uzrokovati krvarenje rane i otekline. Ovo se odnosi i na začine koje dodajte na svoju hranu.
  • Mali komadići hrane – mali komadići mogu upasti u ranu i teško ih je izvaditi. Hrana koja zapne u rani može biti odlično mjesto za razvoj bakterija. Stomatolog će vam preporučiti da izbjegavate četkanje zubi oko rane, ali će preporučiti ispiranje usta vodom. Izbjegavajte jake vodice za ispiranje usta kao i alkohol jer može iritirati ranu.
  • Nemojte piti alkohol – alkohol će samo povećati cirkulaciju krci na području oko rane i može izazvati krvarenje. Opijanje alkoholom može dovesti do toga da zaboravite na ranu, tako da se savjetuje izbjegavanje konzumacije alkohola sve dok rana ne zaraste. Uz alkohol, druga stvar koju je poželjno izbjegavati je nikotin i konzumacija duhanskih proizvoda. Nikotin također povećava cirukulaciju krvi na tom području te može uzrokovati krvarenje, a druga stvar je što slabi imunitet, a to će produljiti vrijeme zacjeljivanja rane. – (Što jesti nakon vađenja umnjaka)
Što jesti nakon vađenja umnjaka

Što smijete jesti nakon vađenja umnjaka

Ovdje su neke namirnice i hranjive tvari koje se mogu jesti nakon vađenja umnjaka. Najbolje je o hrani porazgovarati sa stomatologom ili doktorom opće prakse ukoliko patite od neke alergije na hranu, dijabetesa i sl. – (Što jesti nakon vađenja umnjaka)

  • Hladne namirnice – sladoled je najbolja poslastica kod bilo kojeg vađenja zuba jer smanjuje bol, oteklinu i savršena je nagrada za dobro ponašanje kod stomatologa ukoliko se radi o djeci! Ali treba naglasiti da se ne kupuje sladoled u kornetu ili sladoled koji sadrži komadiće keksa i drugih tvrdih sastojaka. Također se preporuča konzumacija hladnih napitaka. – (Što jesti nakon vađenja umnjaka)
  • Hrana bogata proteinima – proteini pomažu izgradnju tkiva, te će unaprijediti vrijeme zacjeljivanja rane. Proteine možete dobiti iz jaja, ribe, morskih plodova i mliječnih proizvoda, ali budite sigurni da konzumirate dovoljno meku hranu. Pokušajte jesti kajganu, milk shake, sireve i juhe. Vaš stomatolog će vam reći kada možete početi s konzumacijom krute hrane, a posebice kad je riječ o kompliciranim vađenjima više umnjaka istovremeno. – (Što jesti nakon vađenja umnjaka)
  • Hrana bogata kalcijem – kalcij nam je potreban za jačanje kosti i zubi. Kalcij možete dobiti od namirnica kao što je mlijeko, mliječnih proizvoda, kao i od voća i povrća. Kao i uvijek, poslužite hranu bogatu kalcijem hladnu kako bi se spriječila upala i moguće krvarenje. – (Što jesti nakon vađenja umnjaka)
  • Hrana bogata ugljikohidratima – vi trebate ugljikohidrate za energiju i osjećaj sitosti; međutim, hrana bogata ugljikohidratima je obično kruta i moguće je da će se neki od komadića hrane zaglaviti u rani od vađenja umnjaka. Da bi to spriječili, možete se odlučiti za meku prehranu kao što su juhe s tjesteninom ili samo tjesteninom povećati ugljikohidrate za taj dan. – (Što jesti nakon vađenja umnjaka)
  • Voće i povrće  – vaše tijelo treba hranjive tvari kao što su vitamini i minerali kako bi se pospješilo zacjeljivanje rane i ojačao imunološki sustav. Vitamine možete nadopuniti u šumećim tabletama, ali tko može neka jede svježe voće i povrće! Odaberite meko voće poput lubenice, dinje, citrusa, bobičastnog voća ili banana. Još jedan dobar način je da voće izmiksate i iscijedite sok na sokovnik i tako u sebe unosite vitamine. – (Što jesti nakon vađenja umnjaka)

To su namirnice koje se mogu i ne mogu jesti nakon vađenja umnjaka. Ne zaboravite da je odmor najvažnija stvar od svakog vađenja zuba. Uzmite za sebe bar jedan slobodan dan i dopustite tijelu da se odmori, posebno ako se radi o kompliciranom vađenju zuba. Vaš stomatolog bi trebao najbolje ocijeniti vaše stanje i prema tome vam dati bolovanje ili ispričnicu iz škole. – (Što jesti nakon vađenja umnjaka)

PREPORUKA

Najnoviji članci

Povezani članci